Την περίοδο του Πάσχα, σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου Κέρκυρας οργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φορτίζουν ανάλογα την περιρρέουσα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιούνται οι περιφορές των επιταφίων με τη συνοδεία των Φιλαρμονικών, ενώ το Μεγάλο σάββατο η Aναστάσιμη Tελετή γιορτάζεται παραδοσιακά στις κεντρικές πλατείες των χωριών με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων και πλήθους επισκεπτών. Η περιφορά της εικόνας της αναστάσεως πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα κατά τον εσπερινό της αγάπης ή τη «Νιά Δευτέρα». η αναστάσιμη περίοδος ολοκληρώνεται πριν τον εσπερινό της αναλήψεως (Τετάρτη απόγευμα), όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας της αναστάσεως, η οποία κατόπιν φυλάσσεται στη μόνιμη θέση της εντός του Ναού, μέχρι την επόμενη ανάσταση.
Μεγάλη Τρίτη
20:30 εκδήλωση με εκκλησιαστικούς ύμνους και πένθιμα εμβατήρια από την Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση λευκιμμαίων (Μ.Κ.ε.λ.) στον ι. Ν. αγ. αρσενίου.
Μεγάλη Παρασκευή
19:00 Περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς Κάβου, Μελικίων, Ποταμιού, αγ. Θεοδώρων και Παναγίας λευκίμμης με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής εταιρείας λευκίμμης (Φ.ε.λ.). επίσης, περιφορά των επιταφίων στους οικισμούς ριγγλάδων και αναπλάδων με τη συμμετοχή της Καλλιτεχνικής Ένωσης λευκιμμαίων (Μ.Κ.ε.λ.) και τη συνοδεία του Χορευτικού συλλόγου λευκίμμης «ΦαεΘΩΝ».
Μέγα Σάββατο
10:45 αναπαράσταση του εθίμου «Πρώτη ανάσταση» με ρίψη των μπότηδων από το Χορευτικό συλλόγο λευκίμμης «ΦαεΘΩΝ» στο Πλακάδο της εκκλησίας αγίου αρσενίου.
Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα)
10:30 λιτανεία κατά μήκος του κεντρικού ιστού της λευκίμμης (έναρξη Μελικία, Ποτάμι, αγ. Θεόδωροι και Παναγία) με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής εταιρείας λευκίμμης (Φ.ε.λ.). Δέηση στη γέφυρα του Ποταμιού.
11:00 λιτανεία κατά μήκος των χωριών ριγγλάδες και αναπλάδες, με τη συνοδεία του Χορευτικού συλλόγου λευκίμμης «ΦαεΘΩΝ». επίσης, την ίδια ημέρα λιτανεία πραγματοποιείται στους
Βιταλάδες, ενω τη «Νιά Παρασκευή» (Ζωοδόχου Πηγής) στα Κρητικά.
Δ.Ε. Κορισσιων: Τη Nιά Παρασκευή (Ζωοδόχου Πηγής) λιτανεύεται η εικόνα της αναστάσεως στο Μαραθιά και την Κυριακή του Θωμά στους αργυράδες.
Δ.Ε. Μελιτιειων: Περιφορά της αναστάσιμης εικόνας γίνεται την Κυριακή του Θωμά στους Βου- νιατάδες, ενώ την ίδια Κυριακή και την Κυριακή των Μυροφόρων στον Άγιο Ματθαίο και στη στρογγυλή.
Δ.Ε. Αχιλλειων: Τη Μεγάλη Πέμπτη στους Άγιους Δέκα αναβιώνει το έθιμο «τριζόνια» ή αλλιώς ροκάνες που με τον παράξενο ήχο τους οι κάτοικοι πίστευαν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναβιώνει το έθιμο των μπομπόλων στους Βαρυπατάδες. Το έθιμο περιλαμβάνει το γέμισμα εκατοντάδων κελυφών σαλιγκαριών με λάδι και μπαμπάκι, που χρησιμεύει ως φυτίλι. Τα κελύφη αυτά τοποθετούνται αναμμένα κατά μήκος της διαδρομής που περνά ο επιτάφιος, δημιουργώντας μια έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι περιφορές των επιταφίων στους Κυνοπιάστες, Χρυσίδα και Γαστούρι συνοδεύονται από τις Φιλαρμονικές Κυνοπιαστών και Γαστουρίου. Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) η λιτανεία στις Μπενίτσες συνοδεύεται από φιλαρμονική. Μεγάλη λιτανεία πραγματοποιείται από τους Κυνοπιάστες προς τη Χρυσίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιτανεία της ενορίας του Βιρού καταλήγει με καραβάκι στο γραφικό Ποντικονήσι. Επίσης, λιτανεία πραγματοποιείται την Κυριακή του Θωμά στους Κυνοπιάστες, Γαστούρι, αγίους Δέκα, ενώ την Κυριακή των Μυροφόρων στο σταυρό και στις Μπενίτσες.
Δ.Ε. Παρελιων: Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) ξεκινούν λιτανείες από τα χωριά Βάτος, Γιαννάδες, Κοκκίνι και Πέλεκας και κατευθύνονται αντίστοιχα προς τα γραφικά εξωκκλήσια, όπου ακολουθεί η Θεία λειτουργία. Παραδοσιακό πανηγύρι πραγματοποιείται το ίδιο απόγευμα στο χωριό Βάτος και στον Πέλεκα με τη συμμετοχή του χορευτικού του συλλόγου. Επίσης, την Κυριακή του Θωμά γίνεται λιτανεία στο Μάρμαρο και την Κυριακή των Μυροφόρων στους σιναράδες, όπου ακολουθεί και παραδοσιακό πανηγύρι.
Δ.Ε. Παλαιοκαστριτων: H περιφορά του επιταφίου ξεκινά το πρωί από την ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας και κατευθύνεται στο λιμάνι της αλύπας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι λακωνίτες». Το βράδυ, οι ίδιοι πολιτιστικοί φορείς συνοδεύουν τη λιτανεία στο χωριό λάκωνες, που βρίσκεται στην αγκαλιά του όρους αρακλής. Στους λιαπάδες, η περιφορά του επιταφίου από τους ι.Ν. αγ. Νικολάου και αγ. Βλασίου γίνεται με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Φιλαρμονικής λιαπάδων, ενώ στο σκριπερό πραγματοποιείται αντίστοιχα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής σκριπερού. Η αναστάσιμη Τελετή στους λάκωνες πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ένωσης λακώνων και της χορωδίας του Μουσικού ομίλου «οι λακωνίτες», στους λιαπάδες με τη χορωδία λιαπάδων ενώ στο σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής τους.
Τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) πραγματοποιείται μεγάλη λιτανεία στους Δουκάδες. λιτανεία γίνεται και στο σκριπερό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής σκριπερού και στους Μακράδες με τη Φιλαρμονική λακώνων, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.
Την Κυριακή του Θωμά στην Κρήνη, η λιτανεία συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία και ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή του χορευτικού «Κρήνης». Την Κυριακή των Μυροφόρων πραγματοποιείται λιτανεία στους λιαπάδες, όπου συμμετέχει φιλαρμονική και η χορωδία «λιαπάδων» και ακολουθεί πανηγύρι. σημαντικό είναι και το πανηγύρι της ιεράς Μονής υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιοκαστρίτσα, τη Νιά Παρασκευή, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πολιτιστικού συλλόγου και της εκκλησίας λακώνων.
Δ.Ε. Αγιου Γεωργιου: την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στους Πάγους με συνοδεία Φιλαρμονικής και την Κυριακή του Παραλύτου στους Χωρεπισκόπους.
Δ.Ε. Εσπεριων: στα χωριά αυλιώτες και Καρουσάδες η περιφορά του επιταφίου πραγματοποιείται με τη συνοδεία φιλαρμονικών. Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής πραγματοποιείται και η παραδοσιακή λιτανεία τη Δευτέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα) στους Καρουσάδες. Την Τρίτη του Πάσχα (Νιά Τρίτη) γίνονται λιτανείες στα χωριά αυλιώτες και Μαγουλάδες, ενώ την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής (Νια Παρασκευή) στο Καβαλλούρι. Την Κυριακή του Θωμά στο σιδάρι λιτανεύεται η εικόνα της «Ψηλαφήσεως» με τη συμμετοχή φιλαρμονικής και χορωδίας. αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.
Δ.Ε. Θιναλιων: λιτανείες γίνονται την Κυριακή του Θωμά στην επίσκεψη και την Κυριακή των Μυροφόρων στους Κυπριανάδες. στην Πετάλεια, επειδή εορτάζουν στις 20 Μαΐου τη μετακομιδή του ιερού λειψάνου του αγ. Νικολάου, πραγματοποιείται η λιτανεία κατά την πλησιέστερη προς την ημερομηνία αυτή Κυριακή.
Δ.Ε. Κασσωπαιων: στη Δημοτική αυτή ενότητα οι λιτανείες πραγματοποιούνται κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Πάσχα.
Δ.Ε. Φαιακων: Την Τρίτη του Πάσχα πραγματοποιείται λιτανεία στον Άγιο Μάρκο, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα ναό της Κάτω Κορακιάνας, την Κυριακή του Θωμά στο σωκράκι, την Κυριακή των Μυροφόρων στο σπαρτύλα και την Κυριακή του Τυφλού στο Ζυγό. Η Άνω Κορακιάνα, όπως και τα Γαζάτικα, ακολουθούν την παράδοση των περισσοτέρων ναών του νησιού και η λιτανεία τους πραγματοποιείται τη «Νιά Δευτέρα».
Διαποντια Νησια: στους οθωνούς η λιτανεία πραγματοποιείται της αγίας Τριάδας (Πεντηκοστή), στο Μαθράκι την Τρίτη του Πάσχα, ενώ στην ερείκουσα κατά την αναστάσιμη Θεία λειτουργία.
Facebook
Twitter
Instagram
RSS