Λαμπρή ή Λαμπριά για τους ντόπιους, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι …υπερπαραγωγή.
Εξού και αποτελεί πόλο έλξης ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με την ορθοδοξία.
Στο κερκυραϊκό Πάσχα κυριαρχεί η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική η οποία ακούγεται παντού. Από τους ναούς στα καντούνια της πόλης και των προαστίων. Η αρμονική αυτή ψαλμωδία, μια ιδιότυπη τετραφωνία, προήλθε από την Κρήτη τον 17ο αιώνα.
Εάν θέλετε να κάνετε το Πάσχα σας ιδιαίτερο βγάλτε εισιτήρια για την Κέρκυρα.
Ο εορτασμός αρχίζει ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, των Βαγιώνε στα κερκυραϊκά.
Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.
Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις.
Στο τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια.
Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος.
Μεγάλη Εβδομάδα
Όλη η πόλη ευωδιάζει από τη Φογάτσα, το μαντολάτο και την Κολομπίνα. Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9.00 στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση.
Μεγάλη Τετάρτη, οι εκκλησίες της πόλης και των προαστίων γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια και στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο η Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών, παρουσιάζει μουσικά το Θείον Δράμα.
Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά τα οποία σβήνονται διαδοχικα μετά την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και η περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι. Κατόπιν τα παιδιά γυρίζουν στις γειτονιές ζητώντας λουλούδια για τον Επιτάφιο. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι περιφέρονται με τους πιστούς να ψάλλουν το Αι γενεαί πάσαι.
Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους.
Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.
Το βράδυ στα Μουράγια, που θα περάσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, τοποθετούνται σε κανονικά διαστήματα κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά.
Η “Παλαιά” Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η “Μάντζαρος” (μπλε) την Marcia Funebre τουG. Verdi, και η “Καποδίστριας” την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στις 6.00 η πραγματοποίηση του εθίμου του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται μετά το τέλος του ‘Αποστόλου’ και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στις 9.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πλέον επιβλητική. Καθιερώθηκε περίπου το 1550 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης.
Η ‘Παλιά’ Φιλαρμονική κατά παράδοση παίζει τον “Amlet“, πένθιμη’μάρτσια’ του Ιταλού συνθέτη Faccio. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο ” Calde Lacrime” (καυτά δάκρυα) του Ιταλού συνθέτηMicheli από τη Φιλαρμονική ‘Μάντζαρος’ και από τη Φιλαρμονική ‘Καποδίστριας’ το πένθιμο εμβατήριο ” Marcia Funebre” από την “Ηρωική” του Μπετόβεν.
Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο κόσμος περιμένει τη λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση. Εκεί φυλαχτείτε. Από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι “μπότηδες: (πήλινα κανάτια), γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.
Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο “Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”, είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.
Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη Ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες). Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση.
Το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται.
Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς “Μην φοβάστε Γραικοί”.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μ.μ. για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση.
Ανάσταση στην Πάνω Πλατεία
Ανάσταση στην Κέρκυρα σημαίνει τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.
Το γλέντι διαρκεί μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί.
ΤηνΚυριακή του Πάσχα,από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες.
Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρωνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα (Νιά Δευτέρα), σχεδόν σε όλα τα χωριά, τις πρωινές ώρες, γίνονται λιτανείες της Αναστάσεως, διάρκειας μίας έως τριών ωρών, περνώντας απέξω ή μέσα από τα άλλα χωριά, όπου σταματούν και γίνονται δεήσεις, προσκυνήματα και προσφορά λουλουδιών στην Παναγία και τον Αναστημένο Χριστό.
Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στις 5.00 μ.μ. στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στην ‘Πλακάδα’ γίνονται τα “Μπάσματα” του Αγίου, η επανατοποθέτηση δηλαδή του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στη λάρνακά του.
Η πρώτη εβδομάδα του λαμπρού εορτασμού του Κερκυραϊκού Πάσχα κλείνει με το προσκύνημα-πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στην Παλαιοκαστρίτσα την Νιά Παρασκευή (Παρασκευή της Διακαινησίμου), το πρώτο κατά παράδοση πανηγύρι του Κερκυραϊκού θέρους.
Tips
1) Για να παρακολουθήσετε τα δρώμενα Πάσχα θα πρέπει να περάσετε τις περισσότερες μέρες από το πρωί ως το βράδυ στο πόδι – επιλέξτε λοιπόν άνετα ρούχα και παπούτσια. Προσευχηθείτε να μην βρέχει – αν οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες προβλέψτε καμπαρτίνες και γαλότσες γιατί οι βροχές του νησιού είναι παροιμιώδεις και τα μαγαζιά στην πόλη δεν έχουν παρά ελάχιστο κλειστό χώρο.
2) Κανονίστε από πριν τις μεταφορές σας από και προς την πόλη γιατί το πάρκινγκ και η αναζήτηση ταξί συνεπάγονται μεγάλη ταλαιπωρία.
3) Τα cafes στο Λιστόν είναι η καλύτερη επιλογή για να παρακολουθήσετε τις περιφορές των Επιταφίων. Επόμενες καλύτερες επιλογές το περίπτερο γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν και τα cafe της Κοφινέττας.
3) Ενημερωθείτε για τις μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη κάθε Πάσχα από το botides.gr – οι περισσότερες, όπως τα κουαρτέτα εγχόρδων στον Άγιο Γεώργιο στο Παλιό Φρούριο είναι εξαιρετικές.
4) Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στην πόλη, την Ανάσταση στη Σπιανάδα ή το έθιμο των μπότηδων σπεύσατε εγκαίρως ακολουθώντας τις υποδείξεις μας – ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος και οι ώρες τηρούνται αυστηρά.
5) Last but not least, Πάσχα στο νησί της μουσιKIIS χωρίς τον KIISFM 95.8, είναι μισό Πάσχα.
Είναι φιλικός, δραστήριος, μοδάτος και πολύ μουσικός τύπος, που σου κάνει την καλύτερη παρέα.
Τον ακούς στους 95.8, η και μέσω κινητού, υπολογιστή και ταμπλετ πατώντας εδώ η αναζητώντας τον σε όλα τα radio apps που μπορείς να κατεβάσεις απο το AppStore η το Google Play
Facebook
Twitter
Instagram
RSS