Η περιήγηση στην Κέρκυρα είναι γεμάτη ενδιαφέροντα σημεία που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Εκτός από τα πανέμορφα φυσικά τοπία, το καταπράσινο περιβάλλον, τις σμαραγδένιες ακρογιαλιές και τα γραφικά χωριά, τα αξιοθέατα της Κέρκυρας μαγεύουν τους ταξιδιώτες από την πρώτη στιγμή. Το ταξίδι στο νησί των Φαιάκων είναι στην ουσία ανεξάντλητο, καθώς κάθε γωνιά κρύβει τη δική της ιστορία, με μνημεία που φτάνουν στις μέρες μας από το μακρινό παρελθόν για να μας εντυπωσιάσουν με την τέχνη που αποτυπώνουν.
Κάθε ένας που επισκέπτεται την Κέρκυρα πάντως, «οφείλει» να επισκεφθεί τα παρακάτω αξιοθέατα, για να μπορεί να αισθάνεται πως γνώρισε την ατμόσφαιρα του νησιού, τη σημασία του ανά τους αιώνες πολιτισμού, αλλά και την ατμόσφαιρα της Κέρκυρας που απορρέει από το ένδοξο παρελθόν της. Κάστρα και παλάτια, παλιά χωριά και σύμβολα της εποχής της Αγγλοκρατίας που σημάδεψε την Κέρκυρα, αφού δει κανείς από κοντά τα παρακάτω αξιοθέατα θα έχει «κατακτήσει» τη γνώση της σπουδαιότητας του νησιού.
Είναι ο πιο γνωστός πεζόδρομος της Κέρκυρας, το σημείο που συγκεντρώνονται ντόπιοι και επισκέπτες, εκεί που χτυπά η καρδιά των κερκυραϊκών εξελίξεων, όχι μόνο σήμερα, αλλά ανά τους αιώνες. Το Λιστόν κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα και βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας, της μεγάλης πλατείας της πόλης. Τα επιβλητικά αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες, αψίδες, που οι Κερκυραίοι τις λένε βόλτες, «σχηματίζουν» την χαρακτηριστική εικόνα του Λιστόν, ενώ σήμερα στεγάζουν πλήθος καφετεριών και εστιατορίων. Ένα από τα «μεγάλα μυστήρια» της Κέρκυρας είναι και το «τι σημαίνει» το Λιστόν και από πού προέκυψε η ονομασία αυτή, με επικρατέστερη την εκδοχή που το αποδίδει ως «on list», «στη λίστα» και εννοεί το γνωστό Libro d’ oro, το βιβλίο των Κερκυραίων ευγενών: Μόνο όποιος ήταν «στη λίστα» είχε το δικαίωμα να απολαμβάνει το Λιστόν.
Εκτός από το ίδιο το Λιστόν, που θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται μερικά ακόμα σπουδαία μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος: Η Σπιανάδα, τα Ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η Παλιά Πόλη με τα στενά καντούνια της, είναι μερικά μόνο από αυτά. Το Λιστόν φορά τα καλά του την περίοδο του Πάσχα στην Κέρκυρα, όταν τα αμέτρητα φανάρια «χρωματίζονται» με μωβ, πένθιμο χρώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, με υπόγειες στοές, θολωτά περάσματα, πυροβολεία και επιβλητικούς προμαχώνες, προσφέρει και την καλύτερη θέα προς την Παλιά Πόλη. Δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό λιμάνι και χτίστηκε από τους Βενετούς κατά το 16ο αιώνα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, για το έργο που ξεκίνησε το 1576, δούλευαν 10 με 15 χιλιάδες εργάτες ημερησίως και χρησιμοποιούσαν υλικά από περίπου 2.000 κατοικίες και εκκλησίες της Κέρκυρας. Η Βασιλική Πύλη του Νέου Φρουρίου διακοσμείται με το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, τον φτερωτό Λέοντα του Αγίου Μάρκου, ένα πραγματικό έργο τέχνης, ενώ ο πέτρινος στρατώνας που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα, το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, αλλά και δημοτικό αναψυκτήριο, όπου μπορεί κανείς να σταθεί, να ξαποστάσει και να ξεδιψάσει.
Η είσοδος και το εκδοτήριο εισιτηρίων για το Νέο Φρούριο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο σημείο όπου η «σκαλινάδα» της οδού Σολωμού ενώνεται με την στοά από την Λαϊκή Αγορά και την οδό Σχολεμβούργου.
Το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας βρίσκεται στην άκρη της Σπιανάδας και ξεχωρίζει από μακριά στο τοπίο της πόλης, όντας άλλωστε ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που θυμίζει αρχαίο ναό στην κατασκευή του, η αρχαία τάφρος, που λέγεται «Κόντρα Φόσσα» και καταδεικνύει της σημασία του φρουρίου, αλλά και οι δύο πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας, συνθέτουν το εντυπωσιακό οικοδομικό συγκρότημα.
Το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας στέκει «φύλακάς» της από τον 6ο αιώνα, όταν το κατασκεύασαν οι Κερκυραίοι με τα ερείπια της Παλαιόπολης, της αρχαίας πόλης που καταστράφηκε από επιδρομές. Ηταν η πόλη της Κέρκυρας έως τον 15ο αιώνα, ενώ κατόπιν μετατράπηκε σε στρατιωτικό χώρο. Αν και δεν κατελήφθη ποτέ μετά από πολιορκία, εν τούτοις πέρασαν από εκεί κατά σειρά Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι, Έλληνες, Ιταλοί και Γερμανοί. Το Μαντράκι, το μικρό λιμανάκι γεμάτο σκάφη, με την πανέμορφη πύλη Soranza σας περιμένει στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου, ενώ λίθινες σκάλες οδηγούν στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, από όπου θα απολαύσετε πανοραμική θέα της Σπιανάδας και της Παλιάς Πόλης, του όρμου της Γαρίτσας και του Βίδο. Στον υπαίθριο χώρο του φρουρίου, που λέγεται Βερσιάδα, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Αχίλλειο της Κέρκυρας είναι το εντυπωσιακό παλάτι που δημιούργησε στην κερκυραϊκή εξοχή η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστή ως Αυτοκράτειρα Σίσσυ. Βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, μέσα στους ελαιώνες και την καταπράσινη φύση του νησιού. Η ξενάγηση στους χώρους του ανακτόρου, γεμάτους σπουδαία έργα τέχνης είναι μια εμπειρία που θα σας αφήσει μαγεμένους, καθώς μέσα από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, ενημερώνεστε για την ιστορία του τόπου, της Κέρκυρας, της Ελλάδας, αλλά και της προσωπικότητας της Αυτοκράτειρας, που λάτρεψε το νησί.
Το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1890 και είναι αφιερωμένο στον ημίθεο Αχιλλέα. Κοσμείται με αγάλματα και έργα τέχνης από την αρχαία ελληνική μυθολογία, ενώ μετά τη δολοφονία της αυτοκράτειρας Σίσσυ, αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο Β’, γνωστό και ως Κάιζερ, που επίσης το επισκέφθηκε πάρα πολλές φορές, μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, το γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Αχιλλέα που συναντούν οι επισκέπτες στην αυλή του Αχιλλείου, το οποίο φέρει και την χαρακτηριστική επιγραφή: «Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών», είναι δικό του αφιέρωμα.
Το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, συνολικής έκτασης 258 στρεμμάτων, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό ανάκτορο με απέραντη θέα στη θάλασσα. Το παλάτι του Μον Ρεπό κτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam, το 1831, ενώ παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο το 1864 και έως το 1967 παρέμεινε στη βασιλική οικογένεια, που το χρησιμοποιούσε ως θερινά ανάκτορα. Σήμερα το παλάτι στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Το ίδιο το όνομα του ανακτόρου δίνει το στίγμα του: Δόθηκε από τον Γεώργιο Α’ και σημαίνει «ανάπαυση μου» (Mon Repos). Πολύ κοντά στο παλάτι βρίσκονται τα ερείπια του μεγαλύτερου αρχαίου ναού της Κέρκυρας, ενώ επίσης κοντά θα δείτε και τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναό του νησιού. Το ίδιο το παλάτι αποτελείται από δύο κύρια κτήρια, ανήκει στο νεοκλασικό ρυθμό και περιβάλλεται από έναν εντυπωσιακό, κατάφυτο κήπο, όπου υπολογίζεται πως ανθούν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα!
Η Παλιά Περίθεια είναι ένα ερειπωμένο, πέτρινο, ενετικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα, τα 130 σπίτια του οποίου είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών. Βρίσκεται σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από την Κασσιόπη και πενήντα από την πόλη της Κέρκυρας, χτισμένο στην καρδιά του όρους Παντοκράτορα, του μεγαλύτερου βουνού του νησιού. Τα ερειπωμένα αρχοντικά, που σήμερα έχουν για «ενοίκους» τους άγρια χόρτα και δέντρα, τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αμέτρητες εκκλησίες της Παλιάς Περίθειας και το κατακόκκινο καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση θα σας εντυπωσιάσουν. Η Παλιά Περίθεια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της οριστικά κατά τη δεκαετία του ’60 όταν και οι τελευταίες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο παραθαλάσσιο, σύγχρονο χωριό, εν τούτοις τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια αναβίωσης του ατμοσφαιρικού χωριού με τα πέτρινα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Πηγή: TERRABOOK
Facebook
Twitter
Instagram
RSS