Ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως επισκέπτες στην Κέρκυρα, είναι οι βόλτες στα καντούνια της παλιάς πόλης: ακολουθώντας τα πέτρινα σοκάκια που οδηγούν από το ένα φρούριο στο άλλο ή από τις παράκτιες οδούς στον πυκνό λαβύρινθο από δρομάκια, εκκλησίες και πλατείες, θα αντιληφθείτε το σχήμα μα και τον μοναδικό χαρακτήρα αυτού του γοητευτικού προορισμού.
Το σημείο βέβαια της παλιάς πόλης που δρα σαν μαγνήτης για τα πλήθη είναι το Λιστόν με τις κομψές του αψίδες, καθώς και η Σπιανάδα –η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψει κανείς και μια βόλτα στο γραφικό σκηνικό της Πλατείας του Παλαιού Δημαρχείου. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, πλαισιωμένη από κτήρια που στέκουν μάρτυρες του Ενετικού παρελθόντος της Κέρκυρας.
Με ιστορία πλούσια, που την τοποθετεί στο κέντρο της κοινωνικής ζωής της Ενετικής περιόδου του νησιού, η πλατεία παραμένει αγαπημένο σημείο συνάντησηςκαι στις μέρες μας, τόσο για τους ντόπιους που την προτιμούν για ένα βραδινό ποτό σε κομψή και ταυτόχρονα χαλαρή ατμόσφαιρα, όσο και για τους επισκέπτες, οι οποίοι γοητεύονται από την αυθεντικότητα και τη γοητεία που αποπνέουν τα παλιά κτήρια και τα στενά δρομάκια που την περιβάλλουν.
Η καθοδική κλίση της πλατείας, εντωμεταξύ, εντείνει την εντύπωση που προκαλεί το Παλαιό Δημαρχείο, ως επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιβλητικά και κομψά κτήρια της περιόδου της Ενετικής κυριαρχίας, το οποίο στέκει εκεί για πάνω από 3 αιώνες. Από το 1691 που ολοκληρώθηκε, έγινε αμέσως το πιο γνωστό σημείο συνάντησης των Ενετών ευγενών και της τοπικής κοινωνίας, λειτουργώντας σαν μια ιταλική Loggia di Nobili.
Αργότερα, το 1720, το Παλαιό Δημαρχείο στέγασε το Λυρικό Θέατρο San Giacomo, το οποίο υιοθέτησε το όνομα του Καθολικού καθεδρικού που βρίσκεται στην ίδια πλατεία. Επρόκειτο για το πρώτο κέντρο της ελληνικής λυρικής σκηνής και για ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης, που προσέλκυε φημισμένους Ιταλούς συνθέτες και καλλιτέχνες για σχεδόν 2 αιώνες. Στη σκηνή του ανέβηκαν λ.χ. σημαντικές όπερες του Antonio Vivaldi –μάλιστα το έργο του «Juditha Triumphans» έκανε πρεμιέρα εδώ, πριν παρουσιαστεί στη φημισμένη Σκάλα του Μιλάνο. Η αποδοχή μιας παράστασης στη σκηνή του San Giacomo θεωρούνταν βαρόμετρο της πορείας που θα είχε σε άλλους χώρους, όπως χαρακτηριστικά υποδείκνυε η έκφραση «Aplausitto a Corfu».
Αναμφίβολα, η συνεισφορά της λυρικής σκηνής στη διαμόρφωση της Επτανησιακής μουσικής κουλτούρας ως μείγμα της ιταλικής και της κερκυραϊκής παράδοσης, υπήρξε πολύ μεγάλη. Το 1903, όταν το θέατρο μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, προστέθηκε ένας δεύτερος όροφος στο κτήριο και επαναλειτούργησε ως Δημαρχείο της πόλης. Ο περίτεχνος εξωτερικός διάκοσμος με τις σκαλιστές μάσκες και τις ανάγλυφες ιστορικές σκηνές παραμένει αναλλοίωτος ως τις μέρες μας, μαζί με το έμβλημα της Κέρκυρας πάνω από την κύρια πύλη του κτηρίου.
Στο κομψό εσωτερικό υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν το λαμπρό παρελθόν: το γραφείο του δημάρχου με το κόκκινο χαλί, οι νωπογραφίες στο ταβάνι, τα επιμελώς διατηρημένα παλιά έπιπλα. Είναι επίσης γεμάτο πορτραίτα σημαντικών προσωπικοτήτων, που άφησαν το σημάδι τους στην Κέρκυρα και συνέβαλαν στην πολιτιστική μα και πολιτική της άνθιση.
Θα δείτε λοιπόν τον Νικόλαο Μάντζαρο, συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, μα και διακεκριμένες μορφές σαν την Πριγκίπισσα Σίσσυ της Αυστρίας ή τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Ο χώρος κοσμείται όμως και με πολλά διπλωματικά δώρα και σύμβολα της φιλίας και συνεργασίας της Κέρκυρας με άλλες πόλεις, αν κι εκείνο που ξεχωρίζει περήφανα είναι η πράξη του 1864 με την οποία η Ιόνιος Βουλή επικύρωσε την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Τέλος, μια μαρμάρινη πλάκα στον κεντρικό διάδρομο εξιστορεί τις διάφορες χρήσεις του Δημαρχείου στην πορεία της ιστορίας.
Το έτερο εντυπωσιακό κτήριο της πλατείας είναι ο Καθολικός ναός, το Duomo ή San Giacomo (όπως είναι γνωστός), ο οποίος πήρε τη θέση του παλιού καθεδρικού των Καθολικών, που βρισκόταν μέσα στο Παλιό Φρούριο. Παρ’ όλο που δεν είναι σαφές πότε χτίστηκε, ιστορικές πηγές καταγράφουν ότι υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της δεύτερης Οθωμανικής πολιορκίας της Κέρκυρας (1571) και ξαναχτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Η κατασκευή που βλέπουμε σήμερα, στον χαρακτηριστικό ύστερο μπαρόκ ρυθμό πολλών βενετσιάνικων εκκλησιών, είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής ανακαίνισης που έλαβε χώρα τον 20ο αιώνα.
Στην τωρινή της μορφή, η εκκλησία ξεχωρίζει με τη συμμετρική της πρόσοψη, τον προσαρτημένο πύργο και το όμορφο καμπαναριό της, που είναι σχεδόν τόσο αναγνωρίσιμο όσο κι αυτό του πολιούχου του νησιού, του Αγίου Σπυρίδωνα. Το λιτό εσωτερικό της μονόκλιτης βασιλικής με τα τρία εκατέρωθεν πλαϊνά παρεκκλήσια ανακαινίστηκε μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσαν οι γερμανικοί βομβαρδισμοί του 1943. Αν τύχει να βρεθείτε εδώ κατά την περίοδο του Πάσχα, αξίζει να παρακολουθήσετε την Αναστάσιμη λειτουργία των Καθολικών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην οποία συμμετέχει και το εκκλησιαστικό όργανο του Duomo.
Το τρίτο εντυπωσιακό κτήριο που οριοθετεί το βόρειο άκρο της πλατείας, είναι η πρώην Κατοικία του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα, περίπου την ίδια εποχή με το γειτονικό Duomo και, αφού χρησιμοποιήθηκε και ως δικαστήριο, στεγάζει σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδος. Για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του σταθείτε στο κέντρο της πλατείας, δίπλα στην προτομή του Κερκυραίου συγγραφέα και πολιτικού Ιάκωβου Πολυλά. Επιπλέον, αν ανεβείτε τη φαρδιά σκάλα του οικοδομήματος, θα απολαύσετε μια πανοραμική εικόνα του Ενετικού παρελθόντος της Κέρκυρας να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας.
Αν και ο ιστορικός χαρακτήρας της Πλατείας του Παλαιού Δημαρχείου καθορίζεται από τα υπέροχα βενετσιάνικα κτήρια, το μοναδικό της ύφος διαμορφώνεται και από ένα πλήθος άλλων γοητευτικών στοιχείων. Πρόκειται για μια μίξη από ενδιαφέροντα καταστήματα με μοναδικά είδη, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, στην οποία συμμετέχουν φυσικά τα ψηλά, στενά σπίτια με τα παστέλ χρώματακαι τις ζωηρόχρωμες βουκαμβίλιες, οι οποίες ξεχύνονται από μπαλκόνια με σκαλιστά, σιδερένια κιγκλιδώματα.
Καθώς δύει ο ήλιος και πέφτει η νύχτα, η πλατεία αποκτά άλλη λάμψη, με τα κομψά φωτισμένα κτήρια και τα δημοφιλή μπαρ που απλώνουν τραπεζάκια και πολύχρωμα καθίσματα μπροστά από το επιβλητικό κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου. Ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι νεαροί θαμώνες πλημμυρίζουν ακόμη και τα γεμάτα λουλούδια σκαλιά της πλατείας –απολαμβάνοντας το ποτό τους και την ανάλαφρη ατμόσφαιρα– αυτό το γεμάτο βενετσιάνικη χάρη σκηνικό γίνεται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κλείσετε τη μέρα σας στην πανέμορφη παλιά πόλη της Κέρκυρας
Facebook
Twitter
Instagram
RSS