To αποκαλούν «το πιο σκληρό φαγητό του κόσμου» και μοιάζει με μια παραδοσιακή κινεζική τηγανιά, με τη διαφορά ότι το βασικό συστατικό του είναι… πέτρες.
Οι κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει τον τελευταίο καιρό με βίντεο από χρήστες που δοκιμάζουν το suodiu, ή δείχνουν πώς οι πωλητές του δρόμου μαγειρεύουν το ασυνήθιστο street food.
Οι πωλητές ρίχνουν λάδι πιπεριάς τσίλι πάνω σε βότσαλα που τσιγαρίζονται σε τηγάνι τεπανγιάκι, περιχύνουν σάλτσα σκόρδου και στη συνέχεια τα τηγανίζουν όλα μαζί με ένα μείγμα από σκελίδες σκόρδου και πιπεριές σε κύβους.
Καθώς προετοιμάζουν τα υλικά, αυτοί οι μάγειρες του πεζοδρομίου μερικές φορές αφηγούνται την κάθε τους κίνηση με ρίμες, σύμφωνα με βίντεο που ανεβαίνουν στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο Instagram της Κίνας.
«Μια μερίδα μπαχαρικών ζωντανεύει το πάθος», λέει ο μάγειρας σε ένα βίντεο, προσθέτοντας ότι το πιάτο είναι τόσο δημοφιλές όσο και το αλκοόλ.
Οι αρωματισμένες πέτρες στη συνέχεια σερβίρονται σε κουτιά μεγέθους παλάμης. Κάθε μερίδα κοστίζει 16 γουάν, περίπου 2 ευρώ.
«Πρέπει να σας επιστρέψω τα βότσαλα αφού τελειώσω;» ρωτά ο πελάτης στο ίδιο βίντεο. «Πάρτε τα σπίτι σας για σουβενίρ», αστειεύεται ο μάγειρας.
Το suodiu μαγειρεύεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η συνταγή πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά βαρκάρηδων.
Δείτε το… έδεσμα
Facebook
Twitter
Instagram
RSS