Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Σήμερα στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Ασίας. Το Μουσείο έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα σπάνια έργα των συλλογών του να παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις.
Μόνιμες Συλλογές
Η κινέζικη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει περίπου 3.500 αντικείμενα. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από τη συλλογή Γρ. Μάνου, ενώ οι κινέζικες πορσελάνες εξαγωγής από τη συλλογή Χ. Χιωτάκη.
Πρόκειται για έργα κεραμικής, πορσελάνες, ορειχάλκινα έργα, γλυπτά, περίκλειστα σμάλτα, αντικείμενα από λάκα και ελεφαντόδοντο, μικροτεχνία, ενδύματα, κοσμήματα και νομίσματα. Ένα τμήμα της κινεζικής συλλογής του Μουσείου εκτίθεται στην ανατολική πτέρυγα του πρώτου ορόφου.
ΚΕΡΑΜΙΚΗ
Η Κίνα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Καλύπτει μία τεράστια και ποικίλη γεωγραφικά έκταση, η δε ιστορία της διαμορφώθηκε με την συνεχή εναλλαγή διαφόρων δυναστειών, το όνομα των οποίων οριοθετεί τις εκάστοτε περιόδους.
ΛΑΚΕΣ
Η χρήση λάκας για την κατασκευή ή τη διακόσμηση διαφόρων αγγείων, επίπλων και λοιπών χρηστικών αντικειμένων, όπως κουτιά καλλυντικών ή φύλαξης τροφίμων, ήταν ήδη γνωστή από την εποχή των πρώιμων κινέζικων δυναστειών.
ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ
Η μικροτεχνία της κινέζικης συλλογής περιλαμβάνει φιαλίδια και αντικείμενα από ημιπολύτιμες πρώτες ύλες, όπως ελεφαντόδοντο, ζαντ και διάφορα άλλα υλικ
ΠΟΡΣΕΛΑΝΕΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ
Η συλλογή ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου αριθμεί περίπου 6.200 αντικείμενα. Ο κύριος όγκος της συλλογής προέρχεται από τη δωρεά Γρ. Μάνου (1927) και τη δωρεά Ν. Χατζηβασιλείου (1974).
Οι αρχαιότητες χρονολογούνται από το ca. 10,500 – 300 π.Χ. μέχρι και το 19ο αι. μ.Χ. Η συλλογή του Μουσείου καλύπτει όλες τις περιόδους της ιαπωνικής τέχνης καθώς οι απαρχές του ιαπωνικού πολιτισμού αγγίζουν την περίοδο μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ η συνέχειά του περιλαμβάνει και σύγχρονα έργα τέχνης, όπως π.χ. κεραμικά, που είναι κατασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από διάσημους καλλιτέχνες, γνωστούς ως «εθνικούς θησαυρούς εν ζωή» (living national treasures).
Η τέχνη της Ιαπωνικής ζωγραφικής με έργα από τις συλλογές Χατζηβασιλείου και Μάνου παρουσιάζεται στη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου. Τα έργα, πτυσσόμενα παραβάν, κύλινδροι ανάρτησης και ανάγνωσης καθώς και ξυλογραφίες ουκίγιο-ε, χρονολογούνται από το 17ο έως το 19ο αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά έργα του Sharaku καθώς και αντίγραφο των παραβάν της σχολής Κανό που κοσμούσαν το Κάστρο Nijo. Η μεγάλη καλλιτεχνική σημασία τους είχε ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους, μαζί με τα άλλα έργα του Μουσείου στο Tokyo Metropolitan Edo-Tokyo Museum το 2009 καθώς και στο Παρίσι – Maison de la culture du Japon à Paris το 2011.
Τον Απρίλιο του 2015 το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας παρουσίασε τη νέα μόνιμη έκθεση Ιαπωνικής τέχνης με σπάνια αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Η περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους ξεκίνα με την αυγή της ιαπωνικής τέχνης κατά τα προϊστορικά χρόνια (13.500 π.Χ.-552 μ.Χ.) και συνεχίζει με την εισαγωγή του Βουδισμού στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Η διάδοση του Zen Βουδισμού, ο Δρόμος του Τσαγιού, οι θεατρικές παραστάσεις και οι νυχτερινές επισκέψεις στις γκέισες κατά την περίοδο Έντο (1600-1868) καθώς και η ζωή των Σαμουράι διαμορφώνουν στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα της ανάπτυξης και εξέλιξης του Ιαπωνικού Πολιτισμού.
Η τέχνη της ΝΑ Ασίας, με έργα από τη συλλογή Χατζηβασιλείου, προέρχεται από την Ινδία, την Γκαντάρα, το Σιάμ, την Καμπότζη, το Νεπάλ και το Θιβέτ. Τα εκθέματα είναι θρησκευτικά ειδώλια από λίθο, ορείχαλκο, επιχρυσωμένο ορείχαλκο με πολύτιμους λίθους και ξύλο αλλά και ζωγραφισμένα τελετουργικά λάβαρα. Ανιχνεύεται η γένεση του Ινδουισμού, του Τζαϊνισμού και του Βουδισμού στην Ινδία και η μετέπειτα εξάπλωση του Βουδισμού στις γύρω περιοχές. Επιπλέον εξετάζεται η επίδραση της ελληνιστικής τέχνης στη διαμόρφωση της πρώιμης βουδιστικής εικονογραφίας και πλαστικής.
Η τέχνη της ΝΑ Ασίας παρουσιάζεται στη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου.
Η τέχνη των νομάδων της Κεντρικής Ασίας στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα. Όλα ανήκουν στη συλλογή Ιάσωνα Ντέιτον-Σαρτζετάκη, που δώρισαν οι γονείς του Γιάννης Σαρτζετάκης και Ρουθ Ντέιτον. Τα αντικείμενα χρονολογούνται στο 19ο αιώνα και έχουν συλλεχθεί με κριτήριο τη δημιουργία τους για ιδιωτική και όχι εμπορική χρήση ώστε να αποτυπώνουν την αυθεντική αισθητική των νομάδων της Κεντρικής Ασίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν χειροποίητα χαλιά και κιλίμια των νομάδων Baluch και των γειτονικών τους φυλών, παραδοσιακά ενδύματα, μεταξωτά ενδύματα ikat, χειροποίητα κεντήματα, κοσμήματα, μεταξωτά υφάσματα Suzani, και Ινδοελληνικά νομίσματα. Τη συλλογή συμπληρώνουν ευρωπαϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα με εικονογραφημένα αφιερώματα στους νομάδες της Κεντρικής Ασίας, καθώς και πλήθος επιστημονικών εκδόσεων και περιοδικών, όπως το HALI.
Η συλλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εμπλούτισε το Μουσείο με αντικείμενα που έλλειπαν από τις συλλογές του.
Η μόνιμη έκθεσή της Συλλογής εκτίθεται στην δυτική πτέρυγα του δεύτερου ορόφου του Μουσείου.
Facebook
Twitter
Instagram
RSS